Artikel Plaatsing
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe kies ik het juiste zadeldek voor mijn paard?

Alles over zadeldekjes

Tegenwoordig is een zadeldek niet meer weg te denken uit het harnachement van de paardensport. Een zadeldekje is een dek dat wordt geplaatst onder het zadel tijdens het rijden. Een zadeldekje beschermt het zadel tegen zweet dat in het leer kan trekken. Ook is rijden met een dek comfortabeler voor het paard, dit kan drukplekken op en om de schoft voorkomen. Het juiste zadeldek volgt de vorm van de rug van het paard. Denk hierbij ook aan verschillende zadels zoals dressuur en springzadels, hier zijn verschillende dekjes geschikt voor.

 

 

Verschillende soorten zadeldekjes

Zadeldekjes zijn te koop in veel varianten. Een andere naam is sjabrak, maar in dit artikel noem ik het zadeldek. De meest gebruikte zadeldekjes zijn:

Hoe kies ik een zadeldek voor mijn paard?

Het is erg belangrijk dat een zadeldekje geschikt is voor de rug van een paard. Daarom is het vinden van een goed zadeldek vaak een zoektocht voor vele paardeneigenaren. Ik heb de belangrijkste factoren waar je rekening mee dient te houden bij het kopen van een zadeldekje op een rij gezet. Dit zijn:

 

Hoe dik moet mijn zadeldek zijn?

Een té dik zadeldek zorgt ervoor dat een zadel niet goed ligt op de rug van het paard. Hierdoor kunnen problemen ontstaan in de paardenrug. Echter is de druk wel beter verdeeld wanneer je rijd met een dikker zadeldek. Anderzijds bied een te dun zadeldek niet genoeg demping in de rug, zo heeft een zadeldekje eigenlijk geen functie meer.

 

Welke vorm zadeldek moet ik kopen?

Kies een soort dek dat past onder jou model zadel. Onder een dressuurzadel hoort een langwerpig dekje, omdat de zweetbladen van dit zadel ook lang zijn. Onder een springzadel passen zadeldekjes die compacter zijn, dit komt door de korte zweetbladen van een springzadel. Wanneer een zadeldek te klein is, kan er zweet in je zadel trekken en hier gaat een zadel kapot van. Ook kunnen er drukplekken ontstaan op de paardenrug, dit voorkomt men liever.

 

De schoftvrijheid

Een goed passend zadeldek drukt niet op de schoft van het paard. Het beste is wanneer het zadeldek is uitgesneden op de plek van de schoft, zo is het onmogelijk dat er wrijving ontstaat. Helaas hebben niet alle zadeldekjes deze luxe. Daarom is het van belang dat je tijdens het opzadelen het zadeldek omhoog trekt in de kamer (voorkant van het zadel).

 

Materialen waar zadeldekjes van gemaakt worden

Tegenwoordig is een zadeldek een modeaccessoire geworden. Ze zijn te koop in verschillende kleuren, maten en soorten. In ruitersportwinkels of op ruitersport webshops worden veel varianten aangeboden aan de consument. De meeste zadeldekjes worden gemaakt van polyester. In de binnenkant van het zadeldek bevind zich soms een vulling van bijvoorbeeld foam of wol. Voor een betere pasvorm van het zadel op de paardenrug zijn er pads en zadelbontjes uitgevonden. Een zadelpad is siliconen gel pad voor onder je zadel die er voor zorgt dat de kamer van je zadel krapper word. Een zadelbontje leg je onder je zadel tijdens het rijden, en die zorgt ervoor dat het zadel in zijn geheel krapper word.  

 

Wanneer je paard na een training veel gezweet heeft, is het niet zo fris om met dat zelfde dekje een ander paard te gaan rijden. Daarom is het wassen van een zadeldek van groot belang. In dit filmpje word er uitgelegd hoe je je zadeldekje dient schoon te maken.

 

Het wassen van het zadeldek (video)

 

De prijs-kwaliteits verhouding van een zadeldek

Bijna ieder paardenmerk verkoop zadeldekjes. Populaire merken zijn HKM, Horka, Pfiff en Glööckler. Voor een goed zadeldek betaal je rond de €60,-. Uiteraard zijn er ook goedkopere zadeldekjes, maar deze zijn vaak ook van mindere kwaliteit. Soms kun je ook dure zadeldekjes voor een goedkopere prijs vinden op een aanbiedingen webshop met ruitersportartikelen.

Mijn ervaring is dat buiten het prijsverschil om, het veel verschil maakt tussen een goedkoper en duurder zadeldek. De goedkopere zadeldekjes zijn vaak dunner, hebben een minder goede pasvorm en veroorzaken soms schuurplekken op de paardenrug. Daar in tegen zijn de duurdere zadeldekjes kwalitatief een stuk beter, die nemen het zweet beter op, verdelen de druk van het zadel gelijkmatig en zijn vaak voorgevormd.

 

https://123ruitersport.nl/paard/zadeldekjes.html